Att köpa en ny padelracket är kanske inte så lätt. Det finns många modeller och versioner, och olika funktioner beroende på vilken typ av padelspelare man är. Därför rekommenderar jag alltid att man gör lite efterforskningar i förväg, så att vi är säkra på att den uppfyller våra behov.

Jag har samlat all nödvändig information och gjort en lista över aspekter som du bör tänka på innan du köper din nästa racket. Listan behöver inte följas kronologiskt.

padelracket

Formen på padelracket

Detta kan vara en av de mest relevanta aspekterna att titta på när man köper en ny racket. Formen på huvudet på ”pala” kommer att påverka vårt spel stort. Därför är det viktigt att förstå skillnaderna mellan de olika formerna på marknaden.

I grund och botten finns det tre huvudsakliga former:

1.Runda formade racketar.

Denna typ av racket för padel är i allmänhet mycket lätthanterliga, vilket resulterar i en hög grad av manövrerbarhet. De rekommenderas för alla typer av spelare på grund av sin användarvänlighet.
Det finns en anledning till att dessa typer är lättare än de andra: sweet spot är betydligt större än de andra typerna.
Som du förmodligen har antagit är dessa racketar idealiska, särskilt för nybörjare.

  1. Tear-, drop- eller hybridracketar.

När det gäller det bästa förhållandet kraft/kontroll sticker denna typ ut från de andra.
De är kända för att vara mångsidiga, eftersom de har en bra balans mellan egenskaper från både runda racketar och diamantracketar.

  1. Diamantracketar.

Om du vill köpa en racket för att få ut mest kraft ur dina slag, bör du satsa på en diamantracket.
Men kraften kommer med ett pris: låg kontroll. Därför rekommenderas den här typen av racketar till erfarna spelare, det är inte ett bra val om du är nybörjare.


Balansen

Balansen är starkt relaterad till rackets form, och det är en annan relevant aspekt när du köper en ny ”pala”. När vi talar om balans här kommer vi att tala om balansens placering i racketen. Låt dig inte förväxlas med graden av stabilitet.

Det finns tre typer av balans:

1.Låg balans

Racket med låg balans är vanligtvis rundformade. Vikten är lätt placerad mot handtaget, vilket ger en högre kontroll över racketen. Denna typ av racket rekommenderas för nybörjare.

  1. Medelhög balans

Racket med medelhög balans har en jämnare viktfördelning än de med låg eller hög balans. Vikten placeras någonstans mellan huvudet och handtaget. De rekommenderas för spelare som vill ha en kraftfull racket, men utan att förlora kontrollen över den.

  1. Hög balans

Rackets som har vikten placerad mot huvudet har hög balans. De är svårare att kontrollera och hantera än de med låg eller medelhög balans. Vanligtvis kommer diamantformade racketar, som är kända för att ha kraft, att ha den här typen av balans.

De rekommenderas för avancerade spelare.

Rackets styvhet


En annan relevant aspekt när du köper eller utvärderar en ny padelracket är ytans styvhet. Till en början kan det tyckas obetydligt, men det är värt att överväga rackets styvhet och få en förståelse för hur den påverkar prestandan.

Beroende på graden av flexibilitet när tryck appliceras på racketen finner vi två huvudtyper av styvhet i padel:

Mjuka racketar

Dessa typer av racketar är också kända som defensiva racketar, eftersom bollen studsar av mer på grund av en högre böjning av rackets material. Därför blir det lättare att avvärja aggressiva slag bara genom att placera racketen på bollens väg.

En annan fördel med mjukare racketar är att vibrationerna minskar, eftersom racketen absorberar det mesta av energin från slaget mot bollen, vilket gör det mjukare och bekvämare.

De föredras oftast av amatörspelare eftersom de också är lättare att kontrollera.

Hårda racketar

De är också kända som anfallsracketar. Hårdare racketar blir svårare att kontrollera. De ger spelaren mer kraft när han eller hon slår bollen, men som bekant leder detta till bristande kontroll.

Om du är en erfaren spelare och det mesta av ditt spel bygger på volleys och du gillar att spela nära nätet bör du dock välja hårdare racketar.

En annan fördel med hårda racketar är att de tenderar att hålla längre än mjukare alternativ.

Vikt

När det gäller vikt finns det inte ett exakt antal gram som en padelracket måste väga. Allt beror på spelarens preferenser och hans eller hennes spelstil.

Som en tumregel delas padelracketar vanligtvis in i två kategorier: lätta och tunga racketar. Återigen finns det ingen konsensus om detta, så allt kommer att vara föremål för spelarens uppskattning.

Generellt sett kommer den högre vikten att öka kraften och minska manövrerbarheten. Å andra sidan kommer lättare racketar att vara lättare att hantera men ge mindre kraft till slagen.

Material

Bland de aspekter som påverkar vilken padelracket du ska köpa måste vi naturligtvis tala om materialen som de är gjorda av.

Sedan de gamla träracketarna har mycket förändrats inom padelindustrin. Numera tillverkar tillverkarna padelracketar huvudsakligen av kolfiber och glasfiber.

Låt oss ta en snabb titt på dem:

Glasfiber
Historiskt sett det mest använda materialet inom padelracketindustrin. Sedan kolfiber kom in i bilden har dock glasfiber minskat i popularitet, men det är fortfarande mycket synligt, särskilt på marknaden för lågprisracketar.

Typiskt sett är glasfiberracketar billigare och mer flexibla. Som en nackdel är de tyngre och mindre hållbara än kol.

Kolfiber
Detta material används i allmänhet för avancerade racketar. Det har ett gott rykte och dess popularitet har ökat under de senaste åren.

Inom deras huvudfunktioner är kolfiberracketar mycket hållbara, lättare och tål höga temperaturer.

Kärnan
En av de viktigaste delarna av en padelracket är dess kärna. För närvarande finns det två typer av kärnor på marknaden: Skum eller etylen-vinylacetatgummi (även kallat EVA).

EVA
Det är det mest använda materialet inom padelracketindustrin. Hur kan vi veta om en kärna är tillverkad av EVA? I grund och botten måste vi kontrollera hålen på racketen: om de är helt plana och släta är det EVA.

EVA-kärnor erbjuder högre hållbarhet och en jämnare utformning än skumkärnor. Å andra sidan är de hårdare än skum och absorberar därmed mindre från slaget mot bollen. De rekommenderas för mer avancerade och aggressiva spelare.

Skum
Denna typ av kärna är mjukare än EVA, vilket gör att spelarna kan slå bollen med mindre kraft än hårdare racketar. Den förknippas vanligtvis med defensiva spelare. En av de viktigaste egenskaperna hos skumkärnor är att de absorberar mer energi från bollarna.